Letos (22.5. – 4.6.2022) se v severoanglickém přímořském městě Blackpool odehrál již 96. ročník světové nejprestižnější taneční soutěže. V blackpoolském Winter Garden poměřovali síly ti nejlepší z nejlepších ve všech kategoriích. Česká republika měla díky tanečníkům ze Svazu učitelů tance želízka v ohni hned v několika disciplínách.

V tradičně již nejvíce obsazované soutěži Professional Latin Championship se umístil Marek Kypús a Jaroslava Tietzová Sklenářová, Filip  Swětík a Anna Swětíková (mistři ČR) se zúčastnili Professional LAT Rising Stars, ale v hlavní kategorii kvůli zranění nakonec nesoutěžili.

Obrovským úspěchem bylo finálové umístění hned dvou českých párů v kategorii British  Senior over 35´s Ballroom Championship. Petr Bayerle a Barbora Šnajderová se umístili na bronzové příčce a Martin a Kateřina Čechovi na 5. místě. Další český pár Miroslav Kašpar a Marie Horníčková se umístili na 22. pozici.

V latině na sebe také nenechali čekat Milan Dufek a Romana Motlová , kteří se v Amateur Senior I LAT umístili na 7. místě a to přesto, že mohli tancovat kategorii věkově vyšší, senior II.

Mládež do 21 let v soutěži British Amateur Under 21 Ballroom Championship zastupovali Josef Kuča a Daniela Šeráková, kteří se umístili na 16.místě.

V kategorii formací British Ballroom Formation Dancing Championship se na stříbrné pozici umístila formace brněnského klubu Starlet.

V disciplíně Professional American Smooth Championship ČR reprezentovali Lukáš Bartuněk a Kateřina Bartuňková, kteří skončili na 7.místě.

V Professional Ballroom Championship ze zdravotních důvodů nakonec nenastoupili k soutěži Vítězslav Rázek a Kristýna Mucková.

Celkově se Česká republika v národním žebříčku umístila na krásném 10. místě. Děkujeme všem reprezentantům za jejich výkony.

Svaz učitelů tance