Zpráva o neskutečném úspěchu mistrovství Evropy v tanci na vozíku pořádaném Czech Para Dance Sport SUT a MČ Praha 9.

O víkendu 28. – 30.10. 2022 se v pražských Vysočanech v Clarion Congress hotelu odehrálo historicky první mistrovství Evropy v tanci na vozíku.

V kategoriích Solo, Duo, Combi ve standardních, latinskoamerických tancích a freestylu se postupně představilo 74 tanečníků z 15 států Evropy a Blízkého Východu.

V pátek 28.10. mistrovství Evropy slavnostně zahájil starosta městské části Praha 9, která se stala spolupořadatelem, Mgr. Tomáš Portlík. Vedle něho Praha přivítala zástupce ředitele pro sport Mezinárodního paralympijského výboru pana Massima Dighe a manažerku World Para Dance Sport paní Camilu Rodrigues. Záštitu a podporu celé akci poskytl i Český paralympijský výbor v čele s předsedou Zbyňkem Sýkorou, který se též šampionátu osobně účastnil.

Páteční soutěže probíhaly v duchu freestylu a single men kategoriích. Ve freestylu single women jsme  měli reprezentantku České republiky – Marcelu Řasovou, která tančí za taneční klub Fuego Říčany. Vystupovala se svoji show na skladbu Bedřicha Smetany Vltava, což krásně doplnilo sváteční atmosféru státního svátku ČR.

Sobotní soutěže byly věnovány zejména standardním tancům ať už v provedení DUO či COMBI. Sobotní Gala večer byl věnován představení výherců již proběhnuvších kategorií ME. Jejich vystoupení bylo doplněno finálem pohárové soutěže ve standardních tancích. Zde se představil Jan Kohout se svojí taneční partnerkou Michaelou Novákovou. Jan Kohout se účastnil ME Para Dance Sport v kategorii COMBI STT a s partnerkou se umístili na sedmém místě těsně před branami finále.

Vrcholem večera byly show šestinásobných mistrů Itálie, pětinásobných finalistů WDC Profesionals European Championship, čtyřnásobných finalistů WDC Profesionals World Championship – Davide Fumagalli a Debora Macaluso. Publiku přestavili svojí show s názvem Schindlerův seznam a Mi dolor. Show představili též vicemistři České republiky Profesionálů v Showdance Jaroslav Suchý a Irina Maizlish a nechyběl ani prostor pro tanec publika.

Nedělní část se nesla v rytmu latinskoamerických tanců a Českou republiku reprezentoval pár Jan Beránek, Marcela Řasová. V otevřeném mistrovství ČR, které se odehrálo posléze se o titul utkali s jeho loňským držitelem Rostislavem Vyhnálkem a Zuzanou Chalupovou. Novými mistry České republiky se stali Jan Beránek, Marcela Řasová.

Nejúspěšnější tanečnicí se stala trojnásobná mistryně světa Helena Kašická ze Slovenska, která si domů odváží 1 x zlatou medaili a 4 stříbrné umístění.

Rádi bychom poděkovali partnerům, bez jejich pomoci by se toto mistrovství vůbec nemohlo odehrát. Těmi jsou:

Městská část Praha 9 – Hlavní město Praha – Sdružení sportovních svazů ČR – Národní sportovní agentura – Český paralympijský výbor – AKESO Holding – Bestsport – Amelie Petrillo – Steiner & Kovařík – Pražská čokoláda – Dance Point – Nadace ČEZ – Pomáhej pohybem – Flymark – Zita Lights & Sound